niedziela, 27 stycznia 2013

Jak wybrać wysokiej jakośći nożyczki.

 Witam, od kilku miesięcy pracuje w fabryce produkującej nożyczki i postanowiłem podzielić się z Wami wiedzą o tym jak powinna wyglądać dobra nożyczka akwarystyczna. Przede wszystkim powinna być cała wykonana ze stali nierdzewnej i profilowana co umożliwia nam wygodne cięcie roślin.



Wygięta nożyczka niweluje także efekt "skoszonego trawnika" tnąc na rożne wysokości. Kolejną rzeczą, która nam ułatwi nam życie jest wybranie nożyczki z cieńszym jednym ostrzem (takie jak na zdjęciu)



Taki układ pomaga nam w dokładnym cięciu przy samej szybie. Gdy znaleźliśmy taką nożyczkę zajmijmy się sprawdzeniem jej.

Pierwszą rzeczą na jaką powinniśmy zwrócić uwage jest ostrze. Dobre nożyczki zaczynają tnąć min od 3/4 wysokości ostrza.




Dla nie wprawionych osób mam sposób na sprawdzenie. Otwieramy nożyczke jak na zdjęciu i puszczamy jedno ramię, wysokość na której się zatrzyma jest momentem cięcia nożyczki.




Następnie sprawdzamy czy nożyczka płynnie lekko "chodzi". Jeśli nie zacina się i nie przeskakuje tzn. że jest ok. Kolejnym elementem jest otworzenie nożyczki na całą jej szerokośc i ruszamy ramionami góra-dół. Musi mieć lekki luz .


Zamykamy nożyczkę i sprawdzamy wizualnie bok ostrza, powinno stykać się tylko na samym końcu. Po otwarciu i powolnym zamknięciu obserwujemy nożyczkę także od boku. Przez całą dlugość nożyczki przy zamykaniu powinna stykać się tylko w jednym miejscu.




Ostatnim elementem jest ogólny stan wizualny nożyczki. Unikamy tych z nie równymi ramionami zarysowaniami. Szczelina między ramionami powinna bćc minimalna.




Mógłby ktoś powiedzieć nożyczka to nożyczka, ma ciąć i tyle, nie ma w tym żadnej filozofii. Zgodzę się z tym, ale tak wykonana nożyczka posłuży nam przez wiele lat. Nie będzie się psuć, zacinać a ostrze nie będzie się tępić. Wysokiej jakości nożyczka jest także swoistą ozdobą naszych szafek i oznaką profesjonalizmu :)




Mam nadzieję,  że komuś przyda się mój opis. Wszelkie pytania proszę zamieszczać w komentarzu do posta.


Pozdrawiam,
RastaMan.

3 komentarze:

  1. Bardzo przydatne informacje. Natomiast razi mnie niezmiernie używanie formy "ta nożyczka", z czymś takim spotykam się pierwszy raz. We wszystkich znanych mi słownikach występuje forma "te nożyczki".
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Określenie nożyczka jest używane u mnie w pracy stad ta naleciałość :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaprezentowane nożyczki nie są przeznaczone do roślin. Należą do narzędzi chirurgicznych. Jedna z ich stron jest szersza i na końcu stępiona łukowo. Jeśli takie nożyczki wkłada się do organizmu pacjenta zamknięte - praktycznie nie ma szans na przypadkowe skaleczenie go w trakcie zabiegu. Nożyczki do roślin mają obie strony ostre, aby dało się dotrzeć nawet w drobne zakamarki. Jeśli ktoś nie wierzy - polecam popracować z roślinami kilka godzin oboma typami nożyczek - różnica w wygodzie pracy jest kolosalna.

    OdpowiedzUsuń